En Kötü Yol Sürprizi: Akü Bitince Ne Yapmalı?
Arabanızın aküsünün üç önemli görevi vardır: marş motoruna elektrik vererek aracı çalıştırmak, elektrik alıcılarını beslemek, gerilim (volt) ve akım şiddetini (amper) dengelemek. Akü, elektrik enerjisini kimyasal olarak depo eder ve ihtiyaç duyulduğunda bu kimyasal enerjiyi tekrar elektrik enerjisine dönüştürerek aracı besler. Onun için aracın kalbidir dersek, belki biraz şairane ama kesinlikle doğru bir tabir kullanmış oluruz.
Batarya veya akümülatör de denilen akü bir güç kaynağıdır. Bu kaynağı, tam da yol üstündeyken kaybetmek, belki de başınıza gelebilecek en sinir bozucu deneyimlerden biri olacaktır; zira akü asla uygun koşullar altında bitmez.
Akü Neden Biter?
Arabanın aküsü neden biter sorusuna cevap olarak upuzun bir liste çıkarılabilir aslında. Ancak araba aküsünün neden boşalacağına dair verilebilecek tüm cevaplar elektrik sitemi sorunlarına ve basit kullanıcı hatalarına bağlanabilir. Haliyle bazı akü sorunu evde çözülebilirken diğerleri muhtemelen tamircinizi ziyaret etmenizi gerektirecektir.
Murphy kanunlarını haklı çıkarırcasına aküler en olmadık yer ve zamanlarda biterek sizi yüzüstü bırakır. Ayrıca çoğu kişinin “arabamın aküsü sürekli bitiyor” diye hayıflandığını duymuş ya da bizzat kendiniz de deneyimlemiş olabilirsiniz.
Durduk yere akü bitmesi kadar, yenilenmiş akünün üst üste bitip durması da sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bunun en yaygın nedenleri arasında gevşek veya paslanmış akü bağlantısı, elektrik akışında kesiklik, şarj sorunları, alternatörün sağlayabileceğinden daha fazla güç talep etme ve hatta aşırı hava koşulları olabilir. Bu sorunlardan bazıları aküyü öldürmek için tek başına yeterliyken, diğerleri zaten zayıf olan veya son demlerini yaşayan pili tamamen iflas ettirebilir.
Akünün Bitme Sebepleri
Kötü bir akü arabanızın aniden ya da bir noktada fişini çeker ve işin aslını anlayamamak doğru ve kalıcı çözüme gitmenize engel olabilir.
Akü bitmesi çoğunlukla beş genel nedenden kaynaklanır:
1) Kötü Hava Koşulları
Soğukta akü bitmesi en çok karşılaşılan durumların başında gelir; çünkü kötü hava koşulları, araba akülerinin bitmesinin bir numaralı nedenidir. Öyle çok aşırı derecelerden de bahsetmiyoruz üstelik. 32 derecelik bir havada bile, pil % 35 zayıflayacaktır. 0 derecede ise, % 60 oranında zayıflayabilir ve böylesine güçsüz bir akü ile bırakın aracınızı çalıştırmayı, iç ışıklarınızı bile zor görürsünüz.
Kışın akü bitmemesi için yapabileceğiniz tek şey, bu ihtimalin farkında olmak ve gerekli hazırlıkları yapmaktır. Havayı değiştiremezsiniz ama en kötüsüne hazırlanabilirsiniz. Akünün buharını kaybedebileceğine dair belirtilere dikkat edin. Aracınız boştayken farlarınızın kısıldığını fark ederseniz veya aracınızı çalıştırdığınızda garip bir tıklama sesi duyarsanız bu, akünüzün son demlerine yaklaştığı anlamına gelebilir. İşinizi son ana ve şansa bırakmamak adına düzenli olarak akü testi yapabilirsiniz.
2) Akü Ömrü
Zaman, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, en etkili akü katilidir. Tıpkı uzaktan kumandanızdaki piller gibi, arabanızın aküsü de biter ve tekrar hayata dönmez. Akü ömrü kaç yıl mıdır? Ortalama üç ila beş yıl denebilir. Özellikle soğuk kışlar yaşayan bir bölgedeyseniz, akü ömrü daha kısa olabilir. Akünüzün “doğum günlerini” not edin ve pil arızasının uyarı işaretlerini kontrol edin.
“Kullanılmayan zaman” da akü üzerinde etkilidir. Arabanızı ne kadar uzun süre çalıştırmazsanız, direksiyonun başına oturduğunuzda da o kadar zor başlatırsınız. Soğuk havalarda olduğu gibi, zaman konusu da değiştirebileceğiniz bir şey değildir. Ancak takipçi ve gözlemci olarak, en kötüsüne hazırlıklı olabilirsiniz.
3) Elektronik Parazitler
Elektronik parazitler, araba akülerinin bitme nedenleri arasında en az popüleri olsa da en etkililerinden biridir. Akünüz için en tehlikeli parazit ise kötü bir alternatördür. Motor çalışırken aküyü şarj etmekten sorumlu olan alternatörünüz eğer iyi değilse, siz hava durumunu kontrol etmeye kalmadan akünüz biter.
Araba aküsünün ürettiği voltaj bir kişiyi öldürmek için yeterli olmasa da, sizi fiziksel olarak yaralayabilir. Bu nedenle, yetenekli bir tamirciden yardım almayı ihmal etmemelisiniz.
4) Korozyon
Akü sorunu nedeniyle yolda kalanlar bunun anlamını biliyor olabilirler. Bilmeyenler için korozyon nedir açıklayalım. Korozyon metal ve alaşımlarının oksit, hidroksit veya sülfit gibi maddelerin kimyasal reaksiyonları sonucunda dönüşmesi sürecidir. Metalden oluşan akü içinse bu asit, aşındırıcıdır.
Akünüzde mavi veya yeşil lekeler görürseniz bu, korozyon nedeniyle akünüzün hasar gördüğüne dair kesin bir işaretidir. Korozyon aynı zamanda, sanki akünüzün kötü bir kepek problemi varmış gibi ince, beyaz bir toz madde gibi de görünebilir. Bu tamamen doğal ve beklenen bir süreç olsa da, muhtemelen akünüzün sonuna işaret eder.
Çok fazla korozyon yoksa, pası silmek için kuru bir bez kullanabilirsiniz. Bu işe yaramazsa, korozyonu temizlemek için sert bir tel fırça kullanın, tabii ki dikkatlice.
5) Kullanıcı Faktörü
Kabul, farlar açık kaldı akü bitti senaryosu hepimizin başına geldi, gelebilir. Evet, hepimiz hata yaparız ve yaptığımız en yaygın hataların başında akünün ne kadar çok şeye hayat verdiğini unutmak gelir.
Navigasyon sistemlerinden telefon şarj etmeye kadar her şeyden o sorumludur. Dolayısıyla, aracınızdaki her şeyi kapatıp mükemmel bir çıkış yapsanız bile, arabanın aküsü aslında bir mola vermez. Güvenlik sistemi ya da arabanızın saati gibi şeyleri canlı tutmak için çalışır. Ona biraz acıyın, mesela tabletinizi evinizde şarj edin.
Arabanın Aküsü Bitince Ne Yapmalı?
Akünüzün ömrünü ne zaman tüketeceğini kestiremezsiniz, ancak muhtemelen son geldiğinde yolda kalacaksınız. Bu olduğunda deneyebileceğiniz birkaç teknik elbette var.
Örneğin, piliniz tamamen boşalmadıysa, şebekeye takılan başka bir aracın yardımıyla akünüzü şarj edebilirsiniz. Tabii, etrafta size yardım edecek birilerinin olması gerekir. Eğer akünüz tamamen bittiyse şarj etmek işe yaramayacaktır.
Bir sonraki seçeneğiniz, hızlı bir başlangıç yapmayı denemektir. Bunun için de bir dizi takviye kablosuna ve bir ‘donör’ araca ihtiyacınız olacaktır. Ancak önce, bazı temel güvenlik tavsiyeleri için araba kılavuzuna göz atmayı da ihmal etmemelisiniz. Kısacası yanınızda yardımcı dost bir ruh yoksa işiniz zor demektir. Böylesi bir durumda en iyisi bir dosttan yardım isteyip güvenli yolu seçmektir.
Eyvah, Akü Lambası Yanıp Sönüyor!
Araç çalışırken akü lambası sürekli yanıyor, yani tehlike çanları çalmaya başlıyorsa
işinizi şansa bırakmayıp hemen Doost’u çağırın, uzman ekibimiz en fazla 45 dakika içinde yanınıza gelsin! Tek yapmanız gereken doost uygulamasını Google Play veya App Store üzerinden telefonunuza indirmek.
Eureko Sigorta güvencesiyle acil yol yardımı için en etkili çözümleri sunan doost üyelik gerektirmez, sizi uğraştırmaz; sadece ihtiyacınız olan hizmeti seçer ve onun için ödeme yaparsınız. 7/24 arkanı kollayan doost ekibi nerede olursan ol seni bulacaktır.
Akıllı fiyatlandırma sistemi ile ödeyeceğin miktarı önceden görebilir; harita üzerinden yardıma gelen ekibi canlı olarak takip edebilirsiniz. Böylece, neyin nasıl ilerlediğini bilerek sürprizlerle karşılaşmazsınız.