Benzininizin Bittiğini Nasıl Anlarsınız?
“Benzin depomu doldurmadan önce ne kadar ileri gidebilirim?” İşte asıl soru bu ve bu soruya yanlış verilen cevaplar eminiz ki birçok sürücüyü yolun kenarında mahsur bırakmıştır.
Sonuçta, benzin ışığı yandığında gidebileceğiniz belli bir mesafe olmalı öyle değil mi?
Yolun ortasında benzin bitti araba çalışmıyor… Bunun kadar sinir bozucu pek az yol arızası vardır. Son hızla giden araçlarla dolu bir yolun ortasında kalakalmak zaten tek başına yeterince tehlikelidir.
Arabanın bezin ışığı yandıktan sonra kaç km gideceği aracınızın türüne ve yaşına bağlı olarak değişeceği gibi deponun tamamen boşalması, yakıt aldığınızda mekanik komplikasyonlara da sebebiyet verebilir. Kısacası yolda kalmanın yarattığı geçici problem dışında bu olay aracınıza uzun vadede de zarar verebilir.
Yine de bu handikaplar, binlerce kişinin biten benzin yüzünden yolda kalmasına engel olmuyor. Burada asıl sorun araç sahiplerinin, benzin deposu neredeyse boşken bile, gidebilecekleri mesafeyi abartmalarından kaynaklanıyor.
Yarısından azı dolu bir depoyla yolculuk ederken kahraman olmaya çalışmamalı ve benzin hesaplama işini doğru yapmalısınız. Yakıt ışığı yandıktan sonra kaç km gideceğinizi kestirmek, aracınızı tanımak ve bazı işaretlere dikkat etmek sizi sağ salim eve döndürebilir. İşte bilmeniz gerekenler…
Arabanın Benzini Bittiğini Nasıl Anlarız?
Arabanızın her an durabileceğini anlamak hiç de sor değil. Zira yakıt göstergesi, arabanızın benzinin bittiği sinyalini verecek ilk ve en önemli uyarı olacak şekilde tasarlanmıştır. Yakıt deposu dörtte bir oranında boşaldığında turuncu bir uyarı ışığı yanar. Bazı araçlarda, menzil işlevi de gösterge panelinde otomatik olarak yanabilir.
Bunu görmezden gelirseniz ve yakıt deposu boşalırken arabanız boğuk cızırtılar çıkararak teklemeye başlayacaktır. Bu tekleme, silindirlerin yakmaya yetecek kadar benzin alamadığı anlamına gelir ve çok da uzun sürmez. Hüzünlü birkaç öksürük sonrasında aracınız tamamen durur.
Benzin Bitmesi Arabaya Zarar Verir Mi?
Yol kenarı vakit geçirmek için oldukça tehlikeli bir yerdir. Üstelik bu durum aracınız için çok daha tehlikeli olabilir. Depo tamamen boşalmak üzere kaderine bırakıldığında, motor son yakıt tortusu ile birlikte hava çekmeye başlayacaktır. Bu hava, yanma için gerekli olan yakıt-hava karışımının dengesini bozduğundan motorun tekrar çalışmasını engelleyebilir. Dolayısıyla, en yakın benzinlik yerini biliyor olmanıza veya bagajda bir kutu yedek yakıt olmasına güvenerek deponuzu dibine kadar kurutmak hiçbir zaman iyi fikir değildir. Motoru gereksiz yere zorlar ve arabanızı tekrar çalıştırmak için içi hava dolu yakıt deposuyla mücadele etmek zorunda kalırsınız.
Modern motorlar depo boşalana kadar çok daha uzun süre dayanacak şekilde üretilmiştir. Araba eskidikçe yakıt bitme sorunu daha düzenli hale gelir. Eski arabalar özellikle daha hassastır ve yakıt seviyesinin çok fazla düşmesine izin vermemek oldukça önemlidir.
Yakıt azaldığında araç, devam edebilmek için yakıt deposunun dibinde biriken atıklar ve parçacıklar da dahil olmak üzere her şeyi çeker. Bu atıkların motora girmesini önlemek için tasarlanmış filtreler vardır ancak eski arabalarda bu filtreler yıllar içinde hassaslaşır. Bezinin bitmesi ve filtrelerin olası kullanımı durumunda atıklar filtreyi tıkayabilir ve bu filtreler tıkandığındaysa yakıt akışına elveda diyebilirsiniz.
Araç Benzin Işığı Yandıktan Sonra Kaç km Gider?
Yaygın bir inanış, bir arabanın ışık yandıktan sonra yaklaşık 60 ila 80 km gidebileceği yönündedir, ancak bunu takip etmek zor olabilir.
Yakıtınız bitmeden gidebileceğiniz mesafe, yol koşullarına ve sürüş alışkanlıklarınıza bağlı olacaktır. Üstelik mesafe araçtan araca farklılık da gösterebilir.
Benzin Bitince Ne Yapılır?
Benzin bir anda bitince ne yapmak gerekir? Mümkün olan en kısa sürede yol kenarına geçmek gerekir. Benzin biteceğini önceden bilmek için alim olmaya da gerek yoktur. Yakıt göstergeniz muhtemelen ilk sinyali verecektir. Sonrasında aracınızı dinleyebilirsiniz. Eğer boğuk sesler duyuyorsanız ve teklemeler yaşıyorsanız son yaklaşmış demektir.
Trafikten olabildiğince uzakta, yolun kenarına güvenli bir şekilde gidin. Olabildiğince çabuk olmalısınız zira, yakıt pompasını dibine kadar boşaltmanın ne kadar zararlı olabileceğini artık biliyorsunuz. Park ettiğinizde kontağı kapatın, acil durum flaşörlerinizi açın ve ardından alternatiflerinizi düşünmeye başlayın.
Benzin Bitti, Ne Yapmalıyım?
Benzin bitti yolda kaldınız. Peki şimdi ne olacak? Yanınızdan vızır vızır arabalarken geçerken en yakın benzin istasyonunu bulsanız bile oraya ulaşmak dahi tek başına zorlu bir serüven olacaktır.