Patlayan Araba Lastiği

Araç Lastiği Patladığında Ne Yapmalı?

by admin

Önce bir “boom!” sesi duyarsınız, ardından ani bir sarsıntı hissedersiniz. Evet, otomobil lastiği aniden patladığında sizi güzelce bir korkutur. Patlak lastik ile göz göze geldiğinizde hemen müdahale etme dürtüsüne direnmek zor olabilir; ancak lastik değiştirme konusunda pratiğiniz yoksa işi bir bilene bırakmanız en iyisidir.

Özellikle otoyolda giderken lastiğin aniden patlaması, deneyimsiz bir sürücünün hızla paniğe kapılmasına ve kontrolü kaybetmesine neden olabilir. Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’ne göre, lastik patlamaları her yıl 75.000’den fazla kazaya ve 400’den fazla sürücünün ölümüne neden oluyor! Bu sayıların sizi 7korkutmasına izin vermeden önce, profesyonel bir sürücü olmasanız bile, lastik patlamasının mutlaka felaket anlamına gelmediğini bilin. Ne de olsa, yardımınıza koşacak bir Doost, Türkiye’nin her yerinde, 7/24 bulabilirsiniz. Yine de araç sahibi olarak, lastik patlaması tamiri hakkında temel bilgilere sahip olmanız gerekir.

Lastik Neden Patlar?

Lastiklerinizin patlamasının birkaç nedeni vardır ve bunların tümü, lastik rotasyonu, basınç kontrolü gibi araç lastiği bakımı konularına ne denli özen gösterdiğinizle alakalıdır.

Lastik patlamaları çoğu zaman altta yatan diğer sorunların sebebidir:

· Basınç

· Aşınmış Lastik Sırtları

· Çukurlar

· Sıcaklık

· Hava Sızıntısı

Araç lastiğinin patlamamasını için doğru basınç ayarı, olası sızıntı, aşınma ve yıpranma kontrollerini rutin olarak yaptırmanız gerekir. Lastik patlatan dış faktörlerin başınıza gelmesi ise, o gün şansın ne kadar sizden yana olduğuna bağlı. Sonuçta asfaltta yatan koca bir çivi de lastiğinizin sonunu getirebilir.

Bir Patlamadan Kurtulmak

Yolda seyir halindeyken arabanın lastiği patladığında öncelikle sakin olmalısınız. Paniğe kapılmamak en önemlisi. Sakinleşip durumu kavradıktan sonraysa yolun kenarına güvenli bir şekilde ulaşmak için aşağıda açıkladığımız adımları sırasıyla takip edin.

1. Sakin olun

Lastiğiniz patladıktan sonraki ilk birkaç dakikada yapabileceğiniz en iyi şey, kesinlikle hiçbir şeydir! Direksiyonu çevirmeyin. Frene basmayın. Ayağınızı gaz pedalından çekmeyin. Bu eylemlerden herhangi biri, aracın kontrolünü aniden kaybetmenize ve savrulmanıza neden olabilir. Derin bir nefes alın ve paniğe kapılmayın.

2. Dümdüz Sürün

Lastiğiniz patladığında, arabanın bir tarafa çekildiğini hissedeceksiniz. Direksiyonu koca bir saat gibi düşünün ve elleriniz 10 ve 2’de duracak şekilde sıkıca kavrayın. Aracın sallandığını hissedebilirsiniz, ancak direksiyonu tek bir yöne doğru keskin bir şekilde çevirme dürtüsüne direnmeniz hayati önem taşır. Aracın düz gitmesini sağlamak için elinizden geleni yapın.

3. Gaz Pedalına Yavaşça Basın

Bu mantığa aykırı gelebilir, ancak teker patlaması sonrası hafifçe hızlanmak, ileri momentumunuzu koruyarak aracın kontrolünü yeniden kazanmanıza yardımcı olabilir. Kontrolü elinize aldığınızda, gaz pedalından ayağınızı yavaşça çekin.

4. Bırakın Araba Yavaşlasın

Arabanın kendi kendine yavaşlamasına izin verin. Patlak lastik paraşüt gibi hareket edecek ve doğal olarak hızınızı yavaşlatacaktır. Bu noktada, seyir hızının altına düşeceğiniz için dörtlüleri yakabilirsiniz. Aracı düz tutmak için elinizden gelenin en iyisini yapın ve direksiyonunuzu çevirmekten kaçının.

5. Frene Zamanı

Hızınız 50 km’nin altına düştüğünde, yavaşça frene geçin. Güvenli bir hıza (30 km) düştüğünüzde, aracınızı yoldan çıkarmak için direksiyonu yavaşça çevirmeye başlayabilirsiniz. Güvenli bir şekilde trafikten çıktığınızda derin bir nefes alın ve Doost’u çağırın!

Konu, yolda lastik patlaması olduğunda önlem, en iyi stratejidir. Eski, aşınmış lastiklerle uzun yola çıkmayın; asfalt sıcaklığının yüksek olduğu yaz aylarında lastik basıncınızı mutlaka kontrol edin. Tüm önlemlere rağmen o lastik patlarsa, ne yapacağınızı ve kimi arayacağınızı biliyorsunuz…